De 10 mest kjente fobiene. Kjenner du deg igjen?

De 10 mest kjente fobiene. Kjenner du deg igjen? Angst. Panikk. Panikkanfall. Fobier. Høydeskrekk. Flyskrekk.
De 10 mest kjente fobiene. Kjenner du deg igjen? Foto: Pixabay.

Du kjenner sikkert noen med en helt irrasjonell frykt som alle bare ler av, men hva går egentlig denne frykten ut på? 

En klassisk fobi (fra phóbos, som betyr «frykt») er en irrasjonell, intens og vedvarende frykt for visse situasjoner, aktiviteter, gjenstander, dyr eller mennesker. Det mest kjente symptomet er et overdrevent ønske om å flykte fra situasjonen. No shit, right?? Her tar jeg opp de 10 mest kjente fobiene.

  1. Agorafobi. En meget kjent og utbredt fobi; nesten 2% av det Amerikanske folk sliter med denne fobien. Agorafobi er frykten for åpne plasser eller sosiale situasjoner hvor mange mennesker er til stede.
  2. Akrofobi. Med andre ord høydeskrekk. Akrofobi kan være farlig  siden lidende kan oppleve en panikkfølelse på et høyt sted og kan bli overivrige etter å komme seg trygt ned. Noen får også en irrasjonell trang til å kaste seg selv utfor høye steder, uten at de kan betraktes som suicidale.
  3. Aviatofobi. Frykten for å fly. Nesten 6,5% av verdens befolkning besitter denne fobien. Aviatofobi er ofte linket til agorafobi og klaustrofobi (frykten for trange og smale plasser). For lidende kan denne fobien for eksempel påvirke arbeidslivet i så stor grad, dersom reising er uungåelig.
  4. Bacteriofobi. En svært isolerende bakterie-fobi. Mennesker som lider av denne fobien har ofte vanskeligheter med å komme seg ut av huset og er ofte i konstant panikk-modus, for å holde seg selv og omgivelsene så rene som mulig.
  5. Klaustrofobi. Trange, smale og lukkede rom er lidendes største skrekk. Overraskende mange søker ikke hjelp for denne fobien og unngår heller situasjoner som trigger.
  6. Cynofobi. En sterk og konsistent frykt for hunder eller hunder med rabies. Mange mennesker er kanskje redde for hunder, men en person med cynofobi er ekstremt redd og unngår møter med hunder.
  7. Trypofobi. Frykten for små hull. Det virker kanskje absurd å være redd for hull, men en trypofob vil kunne føle seg ekstremt uvel og redd.
  8. Astrafobi. Angst for torden og lyn. Det er ikke ukjent at torden og lyn kan få løvehjerter til å løpe av skrekk, men for et individ med astrafobi er dette en helt annen sak. Astrafobi starter ofter i barndommen og fortsetter til det eventuelt blir behandlet.
  9. Ophidiofobi. Også kalt slangefobi. Folk med sykdommen har en ekstrem angstfølelse i forhold til slanger og den kan gjøre camping, skogsturer og naturen i seg selv meget utfordrende. Hvorfor fobien oppstår er ukjent.
  10. Araknofobi. Sist men ikke minst, frykten for edderkopper! Alle med araknofobi har en agressiv og konsekvent fobi for edderkopper og andre edderkoppdyr, som for eksempel skorpioner. Denne frykten kan være meget sjenerende og mange lever med frykten livet ut.

Hvordan kan man behandle og ta tak i en fobi?

Litt frykt og fobier er normalt. Det er når frykten tar overhånd og hindrer deg i å leve normalt at den blir et problem. Fobier kan utvikle seg og bør ofte tas hånd om raskt, gjerne med psykolog og kognitiv terapi. I de fleste tilfeller henger fobier sammen med andre angstlidelser og bør derfor kontrolleres. Start med en samtale hos fastlegen for videre hjelp.

 

About Hege Lianne Williams 22 Articles
Jeg er redaktør og journalist i Vouzmagasinet. Jeg elsker å få frem inspirerende, rørende og sterke historier, som vanligvis ikke blir hørt. Har du tips om en god historie jeg kan fortelle? Send meg en e-post på: hege.williams@vouzmagasinet.no

Be the first to comment

Leave a Reply