Tar et oppgjør med racingstereotypen: – Mange blir fortalt at slikt skal ikke jenter drive med

ØNSKER Å GJØRE EN FORSKJELL: Hedda Rangsæter og Jenny Susann Jakobsen er blant et fåtall kvinnelige racere som offisielt konkurrerer i den virtuelle bilsporten SimRacing. Foto: Hege Lianne Williams & Privat foto.
ØNSKER Å GJØRE EN FORSKJELL: Hedda Rangsæter og Jenny Susann Jakobsen er blant et fåtall kvinnelige racere som offisielt konkurrerer i den virtuelle bilsporten SimRacing. Foto: Hege Lianne Williams & Privat foto.

Racerbiler, mesterskap, ratt og pedaler koblet til en PC. Jenny Susann Jakobsen og Hedda Rangsæter er kvinnelige racere i den virtuelle bilsporten SimRacing.

SIMRACING: Gjennom historien har mannlige racersjåfører dominert bilsporten som verden kjenner den. Dette ønsker de norske racerne Jenny Susann Jakobsen (18) og Hedda Rangsæter (24) å gjøre noe med. De er blant et fåtall kvinnelige sjåfører på verdensbasis som offisielt konkurrerer i den stadig voksende bilsportgrenen SimRacing.

Altså profesjonell bilkjøring på pc, ved hjelp av utstyr som ratt, pedaler og pc-skjermer.

Lang karriere bak seg: 18-årige Jenny Jakobsen har allerede flere år som gokart-sjåfør bak seg, men det var først i 2020 at hun oppdaget lidenskapen for SimRacing. Foto: Privat.

Fra landslag i Gokart til SimRacing

Nesten en time unna Oslo sentrum, sitter Jenny Susann Jakobsen (18) fra Nittedal på skolebenken. For henne er det nå prioritet å fullføre videregående skole, slik at hun kan følge racing-drømmen sin for fullt. For når frøken Jakobsen ikke er på skolen, er det SimRacing som fyller dagene hennes.

Men 18-åringen har allerede en lang karriere som racersjåfør bak seg. I 2017 og 2018 var hun landslagsdeltaker i Gokart, og kjørte både i EM og VM. Og det hele startet med en fotballskade og et lite dytt fra pappa.

– Pappa har alltid vært interessert i motorsport, og kjørt mye baneracing. Og sammen med ham har jeg kjørt mye gokart på isen på vinterstid. Vi har ikke hatt tid til mer kjøring i sommersesongene. Men etter åtte år som fotballspiller fikk jeg meg en skade, som gjorde at jeg ikke kunne spille på ett år, og det ga oss mer tid, forteller hun.

Etter kun tre måneder med trening på tørr bane, kjørte hun sine første løp på hjemmebane i 2016, og ble raskt lagt merke til av bilsportforbundet i Norge. Som 14-åring ble hun nemlig kåret til årets kvinnelige gokart-fører av bilsportforbundet CIK-FIA. Den prestisjefylte kåringen tok sted i Milano og hadde sjåfører og gjester fra hele verden.

Det er lett å bemerke seg lidenskapen Hakadal-jenta har hatt- og fortsatt har for motorsport under intervjuet. Hun har nå, etter anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt, tatt steget inn i SimRacingens univers.

– Det er jo gutta jeg har lyst til å kjøre imot

Som elev ved Silverstone University Technical College i England, oppdaget Jenny kjærligheten til SimRacing. Høyskolen gir 14-19 åringer ingeniørutdanning og event-ledelse med spesialisering i motorsport. Hun ble raskt hekta på den virtuelle bilsporten, og viste stor interesse da hun fikk en telefon fra hennes tidligere landslagstrener om en ledig plass på et SimRacing-lag i Norge.

Og et år med trening har vist seg fruktbart. Hun fikk en plass på laget RPC Future, som tilhører simsenteret Racing Perfomance Center (RPC) i Vestby. På laget er det kun to kvinnelige, men dyktige, sjåfører. Jenny er derfor svært opptatt av det ikke skal være behandlingsforskjeller basert på kjønn.

– Motorsport for meg er blanda kjønn! Det er jo gutta jeg har lyst til å kjøre imot. Jeg har ikke lyst til å være den beste jenta – jeg har lyst til å være den beste sjåføren, konstaterer hun.

I simriggen: Bildet viser en godt utstyrt simrigg; en stol med påmonterte deler slik at kjøreren skal oppleve virtuell bilsport så realistisk som mulig. Når Jenny tar på seg hodetelefonene, forsvinner hun i sin egen verden. Foto: Privat.
Bilen til Jenny: I iRacing kan man kjøre løp fra cockpiten til en Porsche 911. Slik ser bilen til Jenny ut når hun kjører på laget RPC Future. Foto: Privat.

Pappa mekket simrigg

For å konkurrere er det nødvendig for en simracer å ha tilgang på utstyr som ratt, rattbase, pedaler og pc-skjerm, og aller helst bør alle delene være montert på en simrigg. Altså en fastmontert stol som det er mulig å montere skjermer, ratt og pedaler på.

Selv om Jenny trener for det meste på simsenteret RPC, ville pappa Steinar hjelpe datteren med treningen hjemme. Han mekket derfor sammen en simrigg, og brukte sitt eget bilsete som stol.

Pappa fikset Rig: Slik ser simriggen pappa mekket sammen til Jenny. Den er komplett med sete, ratt og pedaler – og på veggen foran er det koblet på en tv-skjerm. Foto: Privat.

Ble fulgt av Formel 1-stjerne

Å være kvinne i en generelt mannsdominert sport har gitt kvinnelige sjåfører mye oppmerksomhet, men Jenny har merket stor forskjell på reaksjonene i de ulike grenene. I gokart opplevde hun noe tøffere og mer direkte behandling på banen, enn i SimRacing.

– Jeg fikk inntrykket av at gutta oppførte seg litt annerledes i gokart, fordi jeg er jente. De ga meg en ekstra dytt eller kræsja meg ut oftere. De hisset seg opp tvert de ble frakjørt av en jente. Jeg hisset de opp litt selv også da. Bakpå hjelmen min skrev jeg “some girls chase boys, I pass’em”. Men jeg har blitt vant til å deale med slikt.

I SimRacing derimot, opplever hun at konkurrenter er mer støttende og heier på hverandre. I tillegg får hun stadig flere heia-meldinger i innboksen og nye følgere på sosiale medier. Også fra kjendis-sjåfører.

– Jeg får masse oppmerksomhet. Konkurrenter skriver lykke til, og begynner å følge meg. Faktisk begynte Max Verstappen fra Formel 1 å følge meg på Instagram, men han slutta etter en måned cirka. Men jeg har screenshot av det! Ellers følger spanske Jorge Lorenzo fra MotoGP meg, og sender meg meldinger, ler hun.

Jenter fremstilt som dårligere sjåfører

Jenny innrømmer at kvinner har lettere for å bli mer støttende ovenfor andre kvinnelige sjåfører, ettersom de allerede representeres i fåtall. I tillegg stiller hun seg lei av fremstillinger og meninger hvor jenter blir fremstilt som dårligere sjåfører.

– Det irriterer meg at jenter blir fremstilt som dårligere i motorsport, og for eksempel Formel 1. Jeg skjønner at det ikke er noe jenter der, for nåløyet er så lite og det er generelt lite interesse. Si at det er to stykker ut av 2 millioner jenter som er interesserte i motorsport, sammenlignet med 10 millioner gutter, da er oddsen naturligvis større for at det er flere talenter blant guttene, avslutter Jenny.

Nummer 48: Jenny var ikke redd for å hisse opp konkurrentene sine i gokart. Bakpå hjelmen står det “some girls chase boys… I Pass’em”. Hun er også fan av NASCARS Jimmie Johnson og den kvinnelige sjåføren Danica Patrick. Foto: Privat.
Bodde nesten på RPC: Det er på RPC-senteret i Vestby at Jenny trener mest. Under lockdown i 2020 brukte hun nesten all sin våkne tid på trening. Foto: Anette Fjeld.
Inspirert av pappa: Hedda Rangsæters far har alltid vist interesse for fart og biler. Dette har gjort at Hedda også har forelsket seg i samme interessene. Foto: Hege Lianne Williams.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Oslo-jenta Hedda Rangsæter (24) studerer forkurs til ingeniørutdanning, men bruker nesten all sin ledige tid på å trene i SimRacing. Det gjør hun ved å kjøre løp og mesterskap med laget sitt Turn1, et tysk e-sport lag som samler simracere fra hele verden. Men det var kun ved en tilfeldighet under pandemien at hun også oppdaget SimRacing og lidenskapen sin for det.

Et år tidligere var Hedda og samboeren Truls, på besøk hos familien hans. Lillebroren hans hadde akkurat skaffet seg et billig oppsett av ratt og pedaler, og alle fikk prøve seg i racingspillene han hadde liggende. Gjengen setter seg ned for å kjøre sent på kvelden og er ikke å se igjen før tidlig neste morgen.

– Etter det tenkte vi litt sånn, oi, det her var veldig gøy! Er dette en greie? Vi fant jo ut at SimRacing faktisk er en stor greie, og det er et stort marked for det.

Heddas samboer Truls Solberg er også aktiv simracer på laget Turn1, og sammen kjører de både individuelle løp og serier. Kjæresteparet har på kort tid utviklet et lidenskapelig forhold til SimRacing, og har derfor viet hele kontoret i leiligheten til bilsporten, med hver sine rigger.

Må passe på helsa: Å kjøre løp krever mye fokus, og kan være svært fysisk krevende for sjåførene. Derfor er det viktig for Hedda å prioritere helsa. Foto: Hege Lianne Williams.

Den første jenta på laget

Hedda var helt fersk til alle programvarene da hun startet opp, spesielt i racingprogramvaren Assetto Corsa Competizione, men hun fikk drahjelp fra samboeren til å bli med på laget. Etter det har ting tatt av for jenta fra Oslo.

På laget Turn1 er det omkring 30 faste sjåfører fra hele verden. Ut av de 30 sjåførene er bare 6 av dem kvinner. Hedda var den første jenta som ble med på laget, og for å holde jentene samlet har de etablert en egen tag kalt Turn1 Ladies. Sammen deltar kvinneracerne i flere serier, også en Hedda selv var med å starte.

– Jeg var med å lage serien Diamond Drive Cup, sammen med blant annet Charlie Martin, som er en britisk sjåfør og transaktivist. Hun er en veldig stor rollemodell for kvinner i racing generelt.

More Female Racers er en annen enorm serie som ble startet av det nettbaserte racingsamfunnet The Sim Grid. Serien ble etablert for å få flere kvinner inn i SimRacing. Det var også den første Hedda ble med i, og som hjalp henne inn i SimRacing. Serien går utpå at kvinnene på laget kjører mest og kvalifiserer til plass.

Vant nesten mesterskapet

Det finnes flere klasser som rangerer sjåførene i seriene. Klassene deles inn i tre; pro-class som inkluderer de raskeste sjåførene. Så kommer silver-class med sine erfarne sjåfører, og til slutt AM-class. I sistnevnte starter amatørsjåfører og det var her Hedda startet.

– Jeg vant nesten mesterskapet i sesong 2 av serien Diamond Drive Cup, som jeg var med å lage. Men lagkameraten min, Selene, vant over meg til slutt med et par poeng. Uansett var det vi som dominerte serien i AM-klassen med førsteplass.

Dyrt ratt: Rattet Hedda bruker er et typisk SimRacing-ratt og har en innebygd funksjon som gjør at Hedda kjenner ujevnhetene i veien hun kjører på. Foto: Hege Lianne Williams.
Streamer løpene: Hedda har koblet opp laptopen til høyre, slik at hun kan streame løpene sine live. Her har hun bygget opp et fast publikum. Foto: Hege Lianne Williams.
Ser ut som et videospill: Slik ser SimRacingen ut i praksis. Mange tenker at dette kun er et spill, men for andre er det blitt en deltidsjobb. Foto: Hege Lianne Williams.

Utstyr til mange tusen

For å kunne konkurrere godt, har Hedda i løpet av det siste året kjøpt inn masse utstyr til kjøringen sin, deriblant en nesten komplett simrigg. Men hun startet racing-karrieren med noe litt enklere.

– Jeg begynte racingen med billigere utstyr. Jeg festet rattbasen til bordet, og pedalene stod løst på gulvet. Og litt etter litt har jeg oppgradert utstyret mitt. Jeg sitter mye på finn.no og kjøper mye brukt utstyr. Jeg har vel brukt i overkant av ti tusen kroner det siste året, ler hun.

Det handler litt om normer

Faren til Hedda har vist interesse for fart og biler, og racing ble derfor en del av hverdagen under oppveksten. Men det er kun de siste årene hun selv har følt nærmere på sin lidenskap for racing. Dog kjenner hun på savnet etter flere kvinner i bilsporten.

– Jeg føler det handler litt om normer; at menn skal gjøre en ting og kvinner skal gjøre noe annet. For eksempel har Formel 1-sjåfører drevet med gokart siden småbarnsalderen, mens jenter ofte ikke kommer inn den veien fordi mange blir fortalt at slikt skal ikke jenter drive med.

– Derfor synes jeg det er veldig kult at de har den W-serien, hvor det er bare kvinner som kjører i biler lignende Formel 3. Der kjører også norske Ayla Ågren.

I Formel 1 har det vært lite gjennomtrekk av kvinner. Kun de siste årene har det vært én kvinne bak lagene som har utmerket seg. Det var Williams-laglederen Claire Williams. Hun trakk seg tilbake fra rollen i 2020, etter flere år som lagets eneste kvinnelige leder.  

– Claire har jeg stor respekt for og ser opp til. Hun har turt å stå frem og si sin mening for laget sitt blant sine ni mannlige lagledere og kolleger. Hun er en virkelig god rollemodell, også for kvinner som ønsker å ta del i bilsporten uten å være sjåfør.  

Negativ respons: Hedda har opplevd å få negative kommentarer om interessen i SimRacing, men får inntrykk av at folk kommenterer slik fordi de rett og slett ikke forstår seg på sporten. Så fort hun forteller mer om hva det går utpå, blir kommentarene færre og tilsynelatende mer positive. Foto: Hege Lianne Williams.

Sosialt og inkluderende

De fleste lagene samles online via programvaren Discord; en kombinasjon av skype og facebook messenger. Dette gjør at de stadig kan chatte og holde kontakten, samtidig som de kan videochatte. Dermed blir SimRacing også veldig sosialt og inkluderende for sjåførene. I tillegg var Heddas lagkamerater svært inkluderende da hun startet, og har i ettertid vist seg svært engasjerte til å få inn flere kvinner.

Selv om laget er likestilt, blir Hedda stolt når hun krever sin plass i racingmiljøet.

– Jeg sier ofte hei, jeg er her også og krever min plass. Likevel blir jeg veldig stolt av å være en av de få kvinnene i racing, kanskje gir det meg et forsprang også, slik at jeg kan utmerke meg tydeligere. Ofte er det slik at gutta er tøffere og mer konkurrerende mot hverandre, og oppfører seg snillere mot meg fordi jeg er jente.

– Det gjør meg stolt å kunne si her er jeg, på lik linje med dere.

Har du fått med deg disse historiene også?

About Hege Lianne Williams 19 Articles
Jeg er redaktør og journalist i Vouzmagasinet. Jeg elsker å få frem inspirerende, rørende og sterke historier, som vanligvis ikke blir hørt. Har du tips om en god historie jeg kan fortelle? Send meg en e-post på: hege.williams@vouzmagasinet.no