Bok-aktuelle Mathiesen: – Alle kan finne ekte kjærlighet

AKTUELL MED BOK: Kjærlighet er bare varmt, raust, godt og prioriterer deg helt uten betingelser, sier forfatter Anniken Lien Mathiesen. Foto: Hilde Brevig. Kjærlighetsmønster.
AKTUELL MED BOK: Kjærlighet er bare varmt, raust, godt og prioriterer deg helt uten betingelser, sier forfatter Anniken Lien Mathiesen. Foto: Hilde Brevig.

Å kunne lykkes i kjærligheten handler ikke om flaks eller uflaks. Det handler om noe mer grunnleggende, skriver kjærlighetsekspert i ny bok. 

Fra vi er barn observerer vi menneskene rundt oss, og lærer hvordan de utrykker og viser kjærlighet eller fravær av dette. Denne læringen blir til vårt eget kjærlighetsmønster, og legger grunnlaget for våre fremtidige kjærlighetsforhold. Også til oss selv. Det mener kjærlighetsekspert Anniken Lien Mathiesen i ny bok.

– Har du ikke lyktes i kjærligheten så langt, er det viktig å bli bevisst kjærlighetsmønsteret ditt og lære deg hva ekte kjærlighet er på nytt, forteller Mathiesen. 

Hun er aktuell med boka “Kjærlighetsmønster”

Fra bak kamera til foran

Mathiesen er i dag sertifisert Master Coach i NLP og forfatter. Hun er og tidligere filmregissør og har hatt en lang og suksessfull karriere. Men det var ikke før i slutten av tjueårene at hun spurte seg selv et viktig, men ikke uvanlig, spørsmål. 

– Jeg har lyktes på jobb og reist verden rundt på store oppdrag. Hvorfor er jeg så suksessfull på jobb, men ikke i kjærligheten? Siden jeg har vært liten har jeg vært flink til å kunne manifestere de ytre tingene, og det ga meg god selvtillit, men det ga meg ikke noe bedre selvfølelse til å ta bedre valg i kjærligheten. Så jeg endte alltid opp med gutter som avviste meg på et eller annet plan. 

– Jeg arbeidet mye med meg selv – parallelt med jobben – til jeg knakk jeg koden! Og nå har jeg lyst til å dele dette med alle som sliter med å lykkes i kjærlighetslivet. 

Sammen med Björg Thorhallsdottir, har de drevet podcasten “Kjærlighetsmønster” i ett år. Der hjelper de kvinner i alle aldre til å bryte sine mønstre og hindringer. Det handler først om å finne ut av hvem en er og hva en egentlig ønsker – før en kan lykkes i kjærligheten.  

Feillært

– Min jobb her er å avlære det som har blitt feillært. Veldig mange går rundt og tror at kjærlighet kommer med avvisning, utrygghet og følelsen av å ikke være bra nok – men det er ikke kjærlighet. Kjærlighet er bare varmt, raust, godt og prioriterer deg helt uten betingelser. Det er ekte kjærlighet. If it hurts, it isn’t love, forteller hun. 

I boken utdyper Mathiesen viktigheten av egenkjærlighet. Og at det å finne den rette, starter med en selv. 

– Veldig mange av de voksne vi lærer kjærlighet av, har sine gamle mønstre og sår som de ikke er klar over. Det er derfor vi må lære oss på nytt hva kjærlighet er. Og så må vi frigjøre oss fra det gamle mønsteret, og finne ut av hvem en er og hva en vil ha. 

 Ikke noe galt med deg

Mathiesen sier at mennesker sitter igjen med en “hva er galt med meg-holdning” når kjærlighetslivet går dårlig. Men problemet ligger dypere enn så.

– Det er ikke noe galt med deg og det er ikke tilfeldig, slik at noen er heldig eller uheldig i kjærligheten. Det er det at man kan ha et kjærlighetsmønster som rett og slett spenner beina på deg, forteller hun.

– Mønsteret ligger der som en koding fra barndommen, og man må frigjøre seg fra det for å komme seg videre. Det handler derfor ikke om flaks, utseendet, kroppen, følgere, kule klær, eller cash i banken. Mønsteret gjentar seg i alle forholdene våre, inntil vi stopper det. Alle relasjoner er et speilbilde over hvordan du har det i deg selv, og ditt kjærlighetsmønster. 

 Ifølge det amerikanske brudemagasinet Brides.com, varer et helt gjennomsnittlig kjærlighetsforhold i 2-5 år. Etter det tar noen forholdet videre til ekteskap, mens andre velger å bryte. De fleste samlivsbruddene skjer faktisk i månedene mai, juni og juli. 

Forsterkes på Tinder

Dersom kontakten med egenkjærligheten er dårlig, vil ikke dagens dating-tjenester som Tinder gjøre deg noen tjenester, mener forfatteren.

– Det forsterker bare det vonde mønsteret. Du måler verdien din i noen som ikke aner hvem du er, etter ett bilde og noen egenskaper som ikke forteller noe om hvem du egentlig er som person. Det er direkte beintøft. 

– Men prioriterer du å jobbe med å frigjøre deg fra gamle mønstre og bli glad i deg selv, slipper du å lete etter bekreftelse – eller likes. 

Saken fortsetter under bildet.

Alle kan finne kjærligheten: Dersom du har hatt uflaks i kjærligheten så langt, kan det være at kjærlighetsmøsnteret ditt spenner beina på deg, mener forfatter Anniken Lien Mathiesen. Illustrasjonsfoto: Pexels.

Født med dyp egenkjærlighet

Mathiesen er tydelig på at det er lettere å starte det indre arbeidet, jo yngre man er. Og ifølge forfatteren blir vi mennesker født med dyp egenkjærlighet. 

– Alle babyer som blir født elsker kroppen sin. De tenker ikke på om de har tykke hofter eller for stor rumpe. Men etter hvert som man vokser opp lærer man et sted på veien noe som gjør at man ikke føler seg bra nok og at kjærlighet kommer med usikkerhet. For eksempel kan en få inntrykk av at kroppen plutselig ikke er fin nok. Der har man da mistet kontakten med egenkjærligheten.

Må ikke vente på noen

Alle kan få kjærlighetslivet man drømmer om, men i all hovedsak handler det om å bli kjent med seg selv, bli glad i hele seg, vite verdiene sine og sette sunne grenser. 

– Det som er så bra med dette arbeidet er at du må ikke vente på en partner for å få det til. Dette er et indre arbeid, og du kan endre kjærlighetsmønsteret ditt for alltid, og deretter få akkurat det kjærlighetsforholdet du ønsker deg, sier hun. 

Merker forskjell 

Mathiesen nikker raskt idet Vouzmagasinet spør om hun har merket forskjell på kundene sine etter de har lært seg å bryte kjærlighetsmønsteret sitt.

– Absolutt! De tenner ikke lenger på avvisning eller at noen kun er halvinteressert. De tar valg ut ifra at en faktisk er bra nok, og da blir man behandlet slik også. Kundene klarer etter hvert å sette sunne grenser, men alle bruker den tiden de trenger. Prosessen er veldig individuell; noen kan bruke fem uker og andre bruker flere år. Det varierer helt, det aller viktigste er at man begynner avslutter hun.

Boken “Kjærlighetsmønster” er ute nå.

About Hege Lianne Williams 22 Articles
Jeg er redaktør og journalist i Vouzmagasinet. Jeg elsker å få frem inspirerende, rørende og sterke historier, som vanligvis ikke blir hørt. Har du tips om en god historie jeg kan fortelle? Send meg en e-post på: hege.williams@vouzmagasinet.no

Be the first to comment

Leave a Reply