Elly: – Det går an å være sjenert og utrygg, kombinert med å pushe seg selv

PLATEAKTUELL: Elly har akkurat sluppet sitt tredje album. Nå ser hun frem til å lage, og gi ut norske låter. Foto: Guro Sommer.

Plateaktuelle Ellen Marie Løkslid aka Elly, åpner opp om det å flytte hjem, viktigheten av å være seg selv og hvordan det er å være introvert i scenelyset. 

ELLY: 10. september i år slapp Elly, eller Ellen Marie Løkslid (31), sitt tredje album The Company of You. Det er åtte år siden den siste plata, og etter en lang runde med kyssesyken var det godt å få ut den tredje til fansen. 

– Plata skulle egentlig slippes i april, men jeg fikk kyssesyken oppi det hele, så jeg valgte rett og slett å bare legge alt av prosjekter på is. Det er jo sånn med kyssesyken at man bør ta det med ro, men nå har jeg kommet meg igjen – og det er jeg glad for, forteller den fornøyde artisten.

Elly gir ut musikken sin på eget label. Og hun har siden plateslippet fått en del oppmerksomhet i media, blant annet en forfriskende plateanmeldelse fra Tor Hammerø i Nettavisen som kommer med svært oppmuntrende uttalelser: “… Hun er noe så sjeldent som en langt framskreden historieforteller i poplandskap som ikke er bortskjemt med slikt.”

– Responsen på albumet så langt har vært veldig bra. Det har vært masse skriving, og folk lytter til musikken på Spotify. Jeg merker jo at det hjelper veldig å være aktuell med noe nytt – det er veldig moro. Så slipper jeg også en ny singel i oktober, sier Ellen Marie.

Savnet det landlige

Etter flere år som psykologstudent i Bergen, ble hun ferdig utdannet i vår. Og lengselen etter å komme tilbake til landlige omgivelser, ledet Telemarksjenta til Notodden og til en jobb hun trives i. Side om side med artist-rollen, selvfølgelig. 

– Jeg har den siste tiden blitt mer bevisst på hva det gjør med meg å bo i litt mer landlige forhold. Storbyen er super den; det skjer mye der og du kan få deg en suverent god kopp kaffe. Men byen pulserer veldig og det er ofte høyt tempo. Jeg savnet mer den landlige omgivelsen og den roen jeg får fra den. 

Det gjorde meg godt å få den tilbake. 

Folk måtte pushe meg

Ellen Marie har sunget siden hun var ei lita jente, men det var ikke før hun startet på mellomtrinnet på  barneskolen at hun ble seriøst engasjert i musikk. Hun deltok i musikaler og fikk etterhvert sitt eget piano som hun øvde mye på. Og med gjentagende gode tilbakemeldinger skjønte hun at dette var noe hun måtte gjøre, men ikke foruten dytt fra nære og kjære. 

– I starten var jeg avhengig av at folk måtte pushe meg. De sa “du må begynne å skrive låter” og “bare hiv deg ut i det”. Så jeg spilte i en duo med en gitarist i noen år.  Det var et trygt sted å starte, vi holdte små konserter sammen og spilte noen egne låter. Jo mer jeg gjorde det, jo mer aktuelt- og naturlig ble det også, sier hun til Vouzmagasinet. 

Det var jo ut av komfortsonen deluxe å stå på scenen og plutselig være senter av oppmerksomheten, når man i utgangspunktet er veldig sjenert.

Ellen slet med å bli komfortabel med sin dype og mørke stemme. I dag er den noe hun verdsetter høyt. Foto: Guro Sommer.
Norges svar på Eva Cassidy: Ellen Marie slet med å bli komfortabel med sin dype og mørke stemme. I dag er den karakteristiske stemmen noe hun verdsetter høyt. Foto: Guro Sommer.

Veldig mørk stemme

I dag assosieres Ellen Maries karakteristiske mørke stemme med artister som blant annet Eva Cassidy, men det tok lang tid før hun ble komfortabel med sin egen stemme. Spesielt i en veldig sårbar ungdomsfase.

– I den fasen av livet når man vokser til, ønsker man kanskje å være mest mulig lik andre. Har man noe man skiller seg ut med, så kan det oppleves litt ubehagelig eller tøft. Og jeg husker jo da jeg sang i barnegospelen eller i skolesammenhenger, at jeg hadde veldig mørk stemme, sammenlignet med de andre jentene. Jeg måtte blant annet få sanger i mørkere tonearter enn resten.

Jeg ble på en måte annerledes da og det var ikke så kult. Da strevde jeg veldig med å få selvtillit. På den tida skulle jeg gjerne sett at jeg hadde lys og fin sopran-stemme, sånn at jeg passet inn med de andre. Men dette er noe jeg har satt mer pris på jo eldre jeg har blitt. 

– Jo flere sangere jeg har kommet i kontakt med som har en mørk klangfarge i stemmen, så har det bidratt til at jeg ser muligheter fremfor begrensninger.

Plutselig senter av oppmerksomheten

Ellen Marie har møtt på utfordringer i sin kontakt med musikken. Og kontrasten har vært stor når hennes beskjedne personlighet, plutselig blir midtpunktet på scenen. 

– Personligheten min har aldri vært å stikke hodet frem. Det var jo ut av komfortsonen deluxe å stå på scenen og plutselig være senter av oppmerksomheten, når man i utgangspunktet er veldig sjenert. Så jeg tenker hvordan klarte jeg å stå der? Det må ha vært en indre motor drevet av gleden av å holde på med musikk. Det går an å være sjenert og utrygg, kombinert med at man pusher seg selv. 

Og å pushe seg selv er noe Ellen Marie kan. Når hun skriver sanger, henter hun inspirasjon fra egne livsopplevelser. Og det er viktig at hun formidler disse opplevelsene på en måte de fleste kan kjenne seg igjen i. Men å finne balansen mellom låtskriving og studier har vært beintøft. 

– Jeg har kjent på det at å kombinere musikk og psykologstudiet har krevd sitt sinn. Jeg har jobba mye, jobba hardt og hatt lange dager. Jeg er veldig fornøyd med valgene jeg har tatt, selv om det har kosta meg mye krefter. Men det er en evig læring; jeg kan komme innom faser hvor jeg jobber for mye eller presser meg sjøl litt for hardt. Jeg skriver derfor låter i planlagte økter og må passe på å booke tid med meg selv, forteller hun.

Damer som fronter det uperfekte

Når Vouzmagasinet spør om Ellen Maries synspunkt på dagens sosiale medier, er hun tydelig på hva som er viktig å gjøre for å være seg selv. 

– Jeg er glad i profiler på Instagram hvor det er damer som fronter det uperfekte og det naturlige. Hvis man er en person som fort blir preget av det som skjer på sosiale medier, har jeg selv hatt god nytte av å skjerme meg fra det. Det vil si, legge vekk telefonen og ikke scrolle for mye. Vi vet jo at verden ikke er som den blir fremstilt på sosiale medier, men den gjør noe med oss uansett. 

– Her er det viktig å kjenne etter. Hva er det jeg har lyst til å gjøre? Hvem er det jeg har lyst til å være? Få rom til å lytte til den indre stemmen og tørre å få frem hva man vil.

MUSIKKVIDEO: Elly i musikkvideoen til låta "Judy". Foto: Utsnitt fra youtube-video.
Musikkvideo: Elly i musikkvideoen til låta “Judy”. Videoen har nesten 8500 visninger på Youtube. Foto: Utsnitt fra youtube-video.
About Hege Lianne Williams 22 Articles
Jeg er redaktør og journalist i Vouzmagasinet. Jeg elsker å få frem inspirerende, rørende og sterke historier, som vanligvis ikke blir hørt. Har du tips om en god historie jeg kan fortelle? Send meg en e-post på: hege.williams@vouzmagasinet.no