Flere melder om intense menstruasjonsplager etter covid19-vaksine

Covid 19 vaksine vaccine period pain menstruasjonsplager blødninger forstyrrelser korona
BEKYMREDE KVINNER: Flere kvinner melder om urgelmessigheter og underlivsblødninger etter å ha tatt koronavaksinen. De fleste er i fertil alder. Illustrasjonsfoto.

Statens Legemiddelverk opplever en økning i henvendelser fra kvinner som opplever menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinen. Nå prioriteres saken hos FHI.

Sammen med Statens Legemiddelverk, ønsker Folkehelseinstituttet å forske på mulig sammenheng mellom menstruasjonsplager og koronavaksinen. Det gjør de nå gjennom fire utvalgte befolkningsundersøkelser. I overkant av 50 000 vaksinerte- og uvaksinerte kvinner deltar i undersøkelsene. De yngste er helt ned i 12 årsalderen.

Kartlagt etter alder

Gjennom spørreskjemaene forsøker FHI å kartlegge blødningsforstyrrelsene etter alder. I spørreskjemaene stilles derfor spørsmål om menstruasjonsforstyrrelser hos yngre kvinner og etter overgangsalder hos eldre kvinner. 

– Selv om vi stiller mange spørsmål om ulike symptomer betyr det ikke at vi tror vaksinen kan forårsake alle disse. Det er generelt lite kunnskap om hvor vanlig eller uvanlig  blødningsforstyrrelser hos kvinner i ulike aldre er. Derfor spør vi nå for å finne ut mer. 

– Informasjonen som samles inn er avgjørende for å finne svar på spørsmålene som kvinner og helsemyndighetene nå stiller, og ikke minst for å avklare om det kan være en sammenheng med vaksinasjon, sier prosjektleder og lege, Lill Trogstad ved Folkehelseinstituttet.

For tidlig å konkludere

Resultatene fra undersøkelsene vil bli publisert fortløpende, og vil bidra til å få klarhet i om blødningsforstyrrelsene oppstår hyppigere hos vaksinerte, enn hos uvaksinerte. 

– Det er ikke utenkelig at en immunrespons etter covid-19 vaksinering kan medføre forstyrrelser av menstruasjonssyklus, men det er for tidlig å konkludere, avslutter Trogstad. 

For lite forskning

I juni i år publiserte Aftenposten en artikkel om to kvinner som opplevde intense menstruasjonsplager etter de ble vaksinerte. Artikkelen fikk mye oppmerksomhet og resulterte i at flere kvinner meldte ifra om bivirkningene de opplevde. Men problemet strekker seg utenfor norske-grensen. 

Til tross for at flere kvinner over hele verden har meldt om uregelmessigheter menstruasjonen etter vaksinen, er det likevel gjort svært lite forskning på problemet. Eksperter og helsemyndigheter i flere land, avfeier kvinnenes opplevelser med tilfeldigheter og uregelmessig menstruasjon, skriver Aftenposten i artikkelen.

Kvinner opplever blødninger og menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinen. Kvinne holder menskopp og tampong
Et utbredt problem: Flere kvinner over hele verden melder om bivirkningene de opplever etter koronavaksinen. Fortsatt er det urovekkende lite forskning som gjøres, sier eksperter. Illustrasjonsfoto: Pexels.
About Hege Lianne Williams 22 Articles
Jeg er redaktør og journalist i Vouzmagasinet. Jeg elsker å få frem inspirerende, rørende og sterke historier, som vanligvis ikke blir hørt. Har du tips om en god historie jeg kan fortelle? Send meg en e-post på: hege.williams@vouzmagasinet.no

Be the first to comment

Leave a Reply