En halv million norske kvinner tar ikke livmorhalsprøve slik de skal. Nå håper Kreftforeningen at en hjemmetest vil gjøre det lettere for kvinner å oppdage celleforandringer.
I et intervju med Tv2, sier statsminister Erna Solberg at det er satt av 20,5 millioner i Statsbudsjettet for 2022 til kvinnehelse. Pengene er øremerket hjemmetesting av livmorhalsen.
Midlene skal dekke blant annet økte driftsutgifter for Kreftregisteret, IKT-utvikling og investeringskostnader i laboratorium. Eksempler på IKT er programvare, automatisering, kunstig intelligens og maskinvare.
Vil nå ut til flere
Det er fortsatt mange kvinner som ikke undersøker livmorhalsen som anbefalt. Flere kvinner er sårbare for selve undersøkelsen og unnlater heller å møte opp til timen. Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, stiller seg derfor håpefull til at kvinner kan gjennomføre testen hjemme.
– Vi har stor tro på at et tilbud om å teste seg i ro og mak innenfor husets fire vegger vil gi den tryggheten som trengs for at enda flere vil ta oppfordringen om jevnlige livmorhalsprøver. Slik kan vi avdekke enda flere forstadier til kreft, og på sikt oppnå målet om å utrydde livmorhalskreft helt.
Årlig får 25 000 kvinner påvist celleforandringer i livmorhalsen.
Stenstadvold Ross er derfor svært opptatt av at testene skal bli tilgjengelig for alle – og nå ut til de som trenger det mest.
– Det vil i første omgang bli et tilbud til kvinner som ellers ikke får tatt en livmorhalsprøve. For mange av de 400 000 kvinnene som ikke følger Livmorhalsprogrammet, er det nok å få en ekstra påminnelse i form av #sjekkdeg-kampanjen. For andre må det mer til, avslutter Ingrid Stenstadvold Ross.
En hjemmetest vil i praksis fungere slik: testkit fås tilsendt eller kjøpes, testen gjøres selv av kvinnen, og sendes deretter til lege eller laboratorium.
For lite opplysning
Ida Marjolijn Williams (28) har akkurat fått påvist Humant papillomavirus (HPV) og er i risikogruppen for å utvikle livmorhalskreft. Hun er glad det kommer hjemmetester på markedet, og håper at disse vil nå ut til flere kvinner som sitter i samme situasjon.
– Jeg har ikke testet meg på mange år, fordi jeg assosierer screening med en dyr og avansert prosedyre. At det kommer hjemmetester nå er bare bra, men de skulle også ha vært her for lenge siden. Det hadde nok reddet mange liv.
Williams har ikke fått informasjon om at hun kunne gjennomføre livmorhalsprøve hos fastlegen. Dette kunne ha gitt henne muligheten til å teste seg tidligere.
– Jeg visste rett og slett ikke at man kan gjøre det hos fastlegen. Det har aldri blitt snakket om på noen av timene, eller kommet opp i samtalen at en undersøkelse kan gjøres der.
– Det er rom for forbedring der, forteller Williams avbildet i privat foto.