Jula kom tidlig i år også — but why?

Jeg har et problem. Jeg får julestemning altfor tidlig og når julaften kommer, griner jeg fordi jeg er lei. Foto: Pixabay.com

Det er 13 dager til blod, gørr, godteri og skrekkfilmer. Men hvorfor knasker jeg pepperkaker og ser på julefilmer?

Happy Halloween! Det er rett rundt hjørnet og nevøene min gleder seg vilt. Selv om korona har satt en stopper for godteri-innsamlingen i år, er det mange som fortsatt gleder seg til halloween 2020 – og det bør de få lov til. Både små og store gleder seg til å kle seg ut, se skumle filmer og bare ha det gøy. Og om norske barn bør feire den ultra-amerikanske høytiden er en diskusjon vi kan ta senere, men jeg har vært- og er fortsatt stor fan av halloween. Det er gøy å kle seg ut. Halloween er den éne kvelden alle mine personligheter kan få spille seg ut, uten at jeg blir tvangsinnlagt. Visste du forresten at den mordene halloween-feiringen tok til for omlag 150 år siden i USA? Men det er ikke halloween jeg lider for. For meg er dette 6.året på rad jeg har fått en viss stemning, way too soon. Og det er ikke de dødes dag.

Jeg liker ikke den jeg har blitt. Jeg er en av de få som elsker at TV6 spiller julefilmer hver kveld allerede, og at favoritt-radiokanalen, P7-klem spiller julefavoritter. Nille er fylt opp 50/50 med halloween-utstyr på ene siden og julepynt på andre, men på grunn av mitt selektive syn, ser jeg nå bare julepynten. Jeg har allerede startet på julegavelisten og jeg kan gledelig dele at mine julegaver blir selvfølgelig hjemmelaget i år også. Cash me outside, how bout dat. Men dette syndromet jeg lider av begynner å bli mer enn en gøy, liten vits. For når julaften kommer, altså innen 67 dager, er jeg så tømt for julestemning at det er til å grine av. Og det gjør jeg. Jeg griner på julaften.

Halloween er den éne kvelden alle mine personligheter kan få spille seg ut, uten at jeg blir tvangsinnlagt.

Meg, 2020.

Så som du skjønner har dette blitt et problem. Jeg er dog ikke medlem av de fine facebook-gruppene “vi som elsker julen” eller “vi som er hekta på jul året rundt”. Men jeg elsker å lese kommentarene på facebook, spesielt fra eldre damer som blir direkte fornærmet av at noen får julestemning tidlig vs. eldre damer som elsker jul året rundt. Jeg ler så jeg griner. Jeg liker også hvordan 60% av gjengen pynter opp kommentarene sine med en million komma. Ikke punktum – komma,,,,,,,,,, En må finne det som gleder en selv.

Jeg kom over en artikkel forleden en dag om hvordan tidlig julestemning bidrar positivt på ens psyke. Men dette gjelder kun de som allerede forbinder julaften med glede. Så du, som har hatt shitty foreldre og dårlige juler; yeah you! Se vekk! Psykoanalyst Steve McKeown gjennomførte en studie hvor han fikk deltagere til å henge opp julepynt i oktober og spille julemusikk på full guffe. Kort tid etter følte de seg mindre psykisk belastet og mindre avhengig av kjemiske hjelpemidler, som for eksempel antidepressiva. Tenk, naturens egne angstdemper. Her har vi verdens-revolusjonerende medisin! Eller er dette i følge Trump, fake news?

Jeg gleder meg til Kinder sine julenisser. Altså, what's not to love about this?

Se så glade nisser! Hva er det not to love? Kanskje en hybrid jule-halloween-feiring vil hjelpe meg på vei? Jeg kan kle meg ut i ekte halloween stil, men kun servere gløgg og pepperkaker? Jeg har faktisk kommet til en konklusjon: siden 2020 har vært så ille, skal jeg tillate meg selv denne julestemningen uten å føle skam eller skyld. Det får bli 2021 sitt problem. “Sa hun og løp vekk.” Nå skal jeg jobbe videre med julegavene mine. Hejdå!

Vil du dele byrden min og få tidlig julestemning du også?

Hør meg diskutere denne alvorlige lidelsen på Skumma Kultur på Radio Nova her:

About Hege Lianne Williams 24 Articles
Jeg er journalist og innholdsprodusent i Vouzmagasinet. Jeg elsker å få frem inspirerende, rørende og sterke historier, som vanligvis ikke blir hørt. Har du tips om en god historie jeg kan fortelle? Send meg en e-post på: hege@vouzmagasinet.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*